Dikey zeminlerde kullanılan gemici merdiveni, 90 ve 70 dereceli zeminler için uygundur. Genellikle dar alanlar için tasarlanan bu türden merdivenler, iki sabit nokta arasında iniş çıkışları güvenli hale getirir.
Bu yönüyle diğer merdiven sistemlerinden farklıdır. Diğer merdiven sistemleri dikey yüzeylerde çalışma şansı yoktur. Spiral yangın merdivenlerinin bazı fiziksel özellikleri gemici merdivenleri ile benzerlik gösterse de, kullanım amacı tamamen farklıdır.
Gemici merdivenleri de gerekli olduğu durumlarda kurtarıcı rol üstlenebilirler. Ancak hiçbir zaman yangın merdiveni gereksinimlerini karşılamaz. Gemici merdivenleri zeminle yükselti arasında bağlantıyı oluşturabileceği gibi, zeminle derin konumlara arasında ki bağlantıyı da oluşturabilir. Birinci kullanım alanına örnek olarak silolar, ikinci kullanım alanına rögar inişleri örnek olarak verilebilir.
Gemici Merdiveni Standartları Nelerdir?
Kullanım koşullarına göre gemici merdivenlerinin uzunluğu farklılık gösterebilir. Ancak diğer imalatı ve uygulama işlemlerinde bazı standartlar uygulanır. Bu türden merdivenler dairesel olarak merdiveni çevreleyecek şeklide kafesle donatılırlar.
Standartlara göre gemici merdivenleri;
- Eşit aralıklı basamaklara sahip olmalı,
- Her bir basamağın 30 cm’yi geçmemeli,
- Merdiven kafeslerinin başlangıç noktasının zemine 210-240 cm aralığında mesafesi olmalıdır.
- Gemici merdiveninin zemine ulaştığı durumlarda, 1 metrelik mesafe bırakıldıktan sonra afes başlangıcı oluşmalıdır.
- Merdiven kafesinin giriş kısmı, diğer konumlara göre 10 cm daha geniş olmalıdır.
- Merdivenin kafes içerisinde kalan bölümünde, her 9 metrede bir sahanlık oluşturulmalıdır.
- Tasarlanan sahanlıklar, en az 150×60 cm ölçülerinde olabilir.
Gibi özellikleri taşımalıdırlar.
Gemici Merdivenlerinin Montajı
Gemici merdivenlerinin fiziki özelliklerine göre standartları olabileceği gibi, montajına yönelikte bazı standartlar kullanılır. Bu standartlara göre, gemici merdivenleri başlangıç noktasından ve bitiş noktasından mutlaka sabitlenmelidir.
Bu sabitleme işlemi kaynakla veya cıvata ile yapılabilir. Yükseltisi faza olan alanlarda ara bağlantılarda oluşturulabilir. Bu tür merdivenlerin uygulanacak zemine 18 cm mesafeli olması gerekir. Bu sayede merdiveni kullanacak personelin ayaklarının basamaklara tam oturması, tutunmak için yeterli alan bırakılması sağlanmış olur.
Bu tür merdivenlerin başlangıcında bırakılan kafes boşluğu bırakılırken, merdivenin bitiş noktasında kafesin devamlılığı sağlanır. Bunun için standart olarak 1100 cm ölçüsü baz alınır. Bu sayede tırmanmayı bitiren personel, varış noktasında güvenli yapabilir.
Gemici Merdivenleri Nerelerde kullanılır?
Gemici merdivenlerinin sabitleme sonrasında kullanılabilir olması nedeniyle, kısa süreli iniş ve çıkışlarda fazla tercih edilmez.
Dar ve dik alanlarda güvenli tırmanma ve iniş görevlerini yerine getiren gemici merdivenleri, 90 derece ile 70 derece eğim koşulları sağlandığında, gemilerde, makine odalarında, vinç yollarında, fabrikalarda, silolarda, şantiyelerde, tankerlerde, silolarda, alt yapı inişlerinde, günlük yaşam alanlarında kullanılır. Bu çeşitliliği çoğaltmak mümkün.
Ancak kesin olan şey, bu tür merdivenlerin nasıl kullanıldığını bilmektir. Bu türden bilgilerde ancak iş yeri güvenlik eğitimleri ile sağlanabilir. Ne kadar güvenli olursa olsun, çeşitli nedenlerle yüksekte çalışmasına izin verilmeyen personeller, bu türden merdivenleri kesinlikle kullanamazlar.
Gemici Merdivenin Avantajları
Gemici merdivenlerinin sağladığı en büyük avantaj, dar kullanım alanlarına kolayca uyum sağlamasıdır. Güvenlik çemberi sayesinde, diğer bazı merdiven sistemlerinden daha güvenlidir. Çalışma koşulları sağlandığında, dış mekan ve iç mekanlarda güvenle kullanılabilir.
Gemici merdivenleri korozyona karşı dayanıklı olacak şekilde üretilir, bu sayede uzun yıllar kullanılabilir. Bu türden merdivenlerin bir diğer avantajı da elektriği iletmemeleri. Merdiven üretiminde belirtilen standartlar uygulanmışsa, her boyda personel tarafından kullanılabilir. Gemici merdivenleri tüm ayakkabı numaralarıyla da uyumludur.
Gemici Merdiveni Kullanırken Yapılan Hatalar
Gemici merdivenleri aynı anda tek bir personelin kullanımına uygundur. Bu anlamda sık yapılan hata ise, aynı anda birden fazla personelin merdiveni kullanmasıdır. Personellerden herhangi biri, diğeri için risk oluşturur.
Bu nedenle hatalı kullanımlardan kaçınılmalıdır. Gemici merdivenleri hiçbir şekilde ıslak zemin oluşturmaz. Personelin çalışmasını engellemeyecek derece de yağışlarda kullanılabilir. Ancak yağlı ellerle ve ayaklarla tırmanış gerçekleştirmek ciddi risk oluşturur.