İnşaat

Yük Ve Malzeme Taşıma Sepeti Standardı

Yük Ve Malzeme Taşıma Sepeti Standardı

Çalışma sahalarında iş güvenliğinin gereği gibi yerine getirilebilmesi için, yük ve malzeme taşıma sepeti standardı oluşturulması gerekir. Bu türden şantiye ekipmanları CE standartlarına göre üretilir ve üretici firma tarafından ürünün kaldırma kapasitesi, hacmi, yapısı, hangi ekipmanla kullanılabileceği gibi bilgilere yer verilir.

Şantiyelerde kendi standartlarını belirleyerek, taşıyacakları yükün özelliklerine ve beraberinde kullanacakları ekipmanlara göre seçim oluştururlar. Yük ve malzeme taşıma sepeti üreticileri, müşteri tercihlerine cevap verebilmek için farklı modellerde ve özelliklerde üretim yaparlar.

Bu türden sepetlerin genel yapısına bakıldığında, güçlendirilmiş iskelet yapısına sahip olduğu, taban sacının yük kapasitesine uygun olarak güçlendirilmiş olduğu, gerekli durumlarda ekstra kirişlerle güçlendirilmiş olduğu görülür.

Yük Ve Malzeme Taşıma Sepeti Çeşitleri

Yük ve malzeme taşıma sepetleri, sac kenarlı, bariyerli ve kafesli olmak üç farklı şekilde üretilir.

Ancak kullanım alanlarında farklılıklar oluşacağı için;

  • Dikey yük ve malzeme taşıma sepeti,
  • Uzun kulp oval yük ve taşıma sepeti,
  • Çapraz kulp yük ve malzeme taşıma sepeti,
  • Uzun ve dikdörtgen yapıda yük ve malzeme taşıma sepeti,
  • Kancalı askılı yük ve malzeme taşıma sepeti,
  • Alçak kenar ve rampalı dikdörtgen tip yük ve malzeme taşıma sepeti,
  • Kafes tipi çift kapılı yük ve malzeme taşıma sepeti,
  • Standart tip tek kapılı mini yük taşıma sepeti,
  • Standart tip rampalı ve kafesli yük ve malzeme taşıma sepeti,

Türünden çok farklı yük ve malzeme taşıma sepeti üretilir. Genellikle düşük kapasiteli yüklerde kanca askılı yük ve malzeme taşıma sepetleri kullanılırken, yüksek kapasitesi fazla olduğu durumlarda dört köşe bağlantılı sepetler kullanılır.

İlginizi Çekebilir:  Subasman Nedir? Temel Bilgiler ve Uygulama Örnekleri
Yük Ve Malzeme Taşıma Sepeti Standardı
Yük Ve Malzeme Taşıma Sepeti Standardı

Yük Ve Malzeme Taşıma Sepetlerinin Çalışma Koşulları

Yük ve malzeme taşıma sepetlerinde her ne kadar çeşitlilik görülse de, çalışma koşulları yük kapasitesi ile sınırlıdır. Bu türden şantiye ekipmanları, kule vinç, forklift ve kiriş yapılı vinçlerde kullanılabilir. Sepetlerin yük taşıma yükseltisi de, beraberinde kullanılan vinçlerin ulaşabildiği yükselti ve forklift’in erişebileceği yükseklikle sınırlıdır.

Yük ve malzeme taşıma sepetleri kule vinç ile kullanıldığı durumlarda, genellikle dört köşe bağlantılı sepetler kullanılır. Kule vinçlerde kullanımı uygun olan yük ve malzeme sepetlerinde, 500, 1000, 1500, 2000 Kg taşıma standartları kullanılır. Forklit taşıma şartlarına uygun üretilen yük ve malzeme taşıma sepetleri, çatallara uygun konumda iki yuva bulunur. Bu sayede forklift hem sepete yüklemeyi yaparken, hem de taşıma işlemlerini gerçekleştirebilir.

Yük Ve Malzeme Taşıma Sepeti İle Personel Taşıma Sepeti Arasında Ki Farklılıklar

Dört köşe bağlantılı yük ve malzeme taşıma sepetleri, personel taşıma sepetleri ile benzerlik gösterse de, iki farklı nedenle birbirinden ayrılır. Yük ve malzeme sepetinin kapısı dışa açılırken, personel taşıma sepetinde düşmeyi önlemek için kapı içe açılır. Personel taşıma sepetinde kişisel güvenlik önlemlerinin alınması için ekstra bariyer bulunur. Yük ve malzeme sepetinde bu türden bağlantılar bulunmaz.

Yük Ve Malzeme Taşıma Sepetleri Kullanım Alanları

Yük ve malzeme taşıma sepetlerinin çok farklı seçeneklerle sunulması, kullanım alanlarının da çeşitliliğine neden olur. Bu yönden incelendiğinde ise, inşaat sektörü, limanlar, taşımacılık ve kargo aktarma merkezleri, depolamaya ihtiyaç duyan sahalar, gemicilik sektörü, mağaza zincirleri ve daha birçok iş kolunda bu türden şantiye ekipmanları kullanılır.

Bu türden ekipmanların nerelerde kullanılacağına dair herhangi bir zorunluluk bulunmaz. Ancak hangi iş kolunda kullanılacaksa, mutlaka uygun araçların ve standart çalışma koşullarının sağlanması gerekir.

İlginizi Çekebilir:  Beton Kovası Nedir?

Yük Ve Malzeme Taşıma Sepetlerini Çalıştırma Standartları

Yük ve malzeme taşıma sepetlerinin standartlara uygun üretilmiş olması, iş güvenliğini tek başına sağlamaz. Bununla birlikte kullanım talimatlarının uygulanması gerekir. Yani bunun için personelin gerekli eğitimleri almış olması, diğer çalışanlarında olası risklere karşı bilgilendirilmesi gerekir.

Yük ve malzeme taşıma sepetinin kontrolünü elinde bulunduran personel ve operatörler, mutlaka gerekli güvenlik önlemleri alındığında hareketi sağlamalıdırlar. Yüklemeyi gerçekleştirecek personel ise, her yükleme sonucunda bağlantı noktalarını kontrol etmeli ve sepet kapılarını kapalı konula getirmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir