İnşaat

Yük Traversi Nedir? Ne İşe Yarar?

Yük Traversi Nedir? Ne İşe Yarar?

Ağır ve hacimli yükleri taşımak istiyorsanız, yük traversi nedir? Ne işe yarar? Sorularına cevap aramanız gerekir. Ağır yüklerde vinç gibi araçların kullanılması gerekir. Ancak taşınacak yük aynı zamanda hacimliyse yük dengesinin korunması gerekir. Bunun için de yük travers çeşitlerinden faydalanılır.

Vinçlerin yardımcı aparatları arasında yer alan yük traversleri, yükün ağırlık merkezinin farklı noktalara dağıtılmasını sağlar. Bu sayede zarar görmesi muhtemel olan malzeme, ağırlık merkezinin farklı noktalar dağıtılması ile güvenli bir şekilde taşınabilir.

Performans sağlayan kaldırma ve taşıma ekipmanları arasında yer alan yük traversi, iş gücünden önemli ölçüde tasarruf sağlarken, olası riskleri de en aza indirir. Bazı ağır yüklerin bir vinçle taşınması mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda uygun yük traversleri kullanılarak, yükün taşınması olanaklı hale getirilir.

Yük Traversi Çeşitleri

Yük traversleri kaldırma kapasitesine göre farklılık oluşturabileceği gibi, kullanım amacına göre de farklı türlerine ayrılır.

Yük travers çeşitleri arasında tekli halatlara sahip olanlar, çiftli halatlara sahip olanlar ve zincirli modeller bulunur. Ayrıca, yük traversleri sabit veya hareketli olabilir. Yükün ağırlık merkezine ve taşınacak alanın özelliklerine bağlı olarak doğru yük traversiseçimi önemlidir. Yük traversi kullanımı, güvenlik standartlarına uygun şekilde gerçekleştirilmelidir. Doğru ekipman seçimi ve dikkatli kullanım, güvenli ve verimli bir taşıma işlemi sağlar.

Bunlar;

  • Boru tipi yük traversi,
  • Big bag yük traversi,
  • T tipi yük traversi,
  • H tipi yük traversi,
  • Yıldız tipi yük traversi,
  • Kiriş tipi yük travers,
  • Özel amaçlı üretilmiş yük traversleri,

Şeklinde sıralanabilir. Kaldırma kapasitesine göre yük traversleri ise, 1 tondan 30 tona kadar farklı çeşitliliğe sahiptir. Özel amaçlı üretilen traverslerle, kaldırma kapasitesi arttırılabilir. Ağır tonajlı malzemelerin taşınacaksa, yük traversi kaldırma kapasitesi planlanırken, vinç kapasitesinin de plana dahil edilmesi gerekir. Çünkü bu türden aparatlar sadece vinçlerle taşıma görevini yerine getirebilirler.

İlginizi Çekebilir:  Gemici Merdiveni Nedir?
Yük Traversi Nedir? Ne İşe Yarar?
Yük Traversi Nedir? Ne İşe Yarar?

Yük Traversi Kantarlama İşlemi Nedir?

İnşaat alanında ve yük traversi taşıma işlemlerinde sıklıkla kullanılan kantarlama işlemi, mevcut bir vincin taşınması gereken yüke kapasitesi yetmediği durumlarda kullanılır. Kapasitesi yeterli olan bir yük traversi, uygun konumlardan taşınacak malzemeye sabitlenir.

İşlem sırasında birden fazla vinç kullanılarak yükün vinçler arasında eşit dağılımı sağlanır. Bu sayede kapasite aşımı yapılarak güvenli bir şekilde işlem yerine getirilir. Buradan da anlaşılabileceği gibi, traversler amacına uygun kullanıldığında ve uygun çalışma koşulları belirlendiğinde, yüksek oranda performans sağlarlar.

Yük Traversi Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Yük traverslerinin kullanıldığı kaldırma sistemleri, hem taşınan malzeme, hem de iş güvenliği açısından diğer taşıma sistemlerinden daha güvenlidir.

Bu türden aparatlar;

  • Hareketli vinçler, kule vinçler, sabit vinçler tarafından güvenle kullanılabilir.
  • Çok farklı yük kaldırma işlemlerinde kullanılabilir.
  • Çalışma projelerine ve vinçlere özel tasarım ürünler imal edilebilir.
  • Malzemeye ve vince göre ayarlanabilir bağlantı elamanları sayesinde, kullanımı oldukça kolaydır.

Türünden avantajlar sağlar. Özel alaşımlardan üretilen yük traversleri, uygun koşullarda da çalışma alanı bulduğunda uzun süre dayanıklılık gösterir. Kapasite aşımı yapılmadığı sürece kopma ve sarkma yapmaz.

H Tipi Yük Traversi Nedir?

Birbirine paralel iki yük kirişinin, bir ana kirişle bağlantılı olduğu yük traversine, H tipi yük traversi denilir. Fiziki görünüşün H harfi oluşturması ile bu ismi almıştır. Bu yük traversi genellikle, ağırlığına boyutuna göre dengesiz dağılan malzemelerin taşınmasında kullanılır.

Farklı kaldırma kapasitesinde üretilen bu yük traversler, aynı zamanda sabit ve ayarlanabilen çeşitliliğe sahiptir. Standart üretimlerde genellikle 1 m ile 6 m kiriş aralığı ölçüt alınır. Bu türden taşıma sisteminde taşınan malzemenin ağırlık merkezi 4 farklıya dağılır. Bu da sarkma ve kırılma riski olan malzemelerde büyük avantaj sağlar.

Big Bag Travers Nedir?

H tipi yük traversinde olduğu gibi, big bag yük traversi türünde de kaldırma 4 farklı noktadan gerçekleştirilir. Ancak bu aparatta, birbirine çapraz konumda bağlı iki kiriş bulunur. Kirişlerin bağlantı noktasında ise, vinç aparatı bulunur.

İlginizi Çekebilir:  Forklift Sepeti Kullanım Alanları

Bu travers türünde kirişlerin her biri ana taşıyıcı görevi görür. Big bag travers birçok taşıma işleminde kullanılabilir, ancak büyük ebatlı yük torbalarının kaldırılmasında daha verimlidir. Özel bir talep olmadığı sürece, big bag traversler 1 ton ile 2 ton kapasite standartlarında üretilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir