Peyzaj ve Doğal Taş

Peyzaj Nerelerde Kullanılır? Doğal Yeşil Alanlar Oluşturmak

Peyzaj Nerelerde Kullanılır?

Peyzaj Nerelerde Kullanılır? Peyzaj, parklarda, bahçelerde, kentsel alanlarda ve kamusal mekanlarda kullanılır. Ayrıca, oteller, tatil köyleri ve doğal turistik bölgeler gibi turistik tesislerde de peyzaj düzenlemeleri yapılır. Peyzaj ayrıca şehir planlamasında, otoyol ve yol kenarlarında, endüstriyel alanlarda ve okul bahçelerinde de kullanılır. Peyzaj tasarımı, çevre düzenlemesi ve estetik değerlerin korunması için önemli bir rol oynar.

TDK’da bir yer verilen tanımından yola çıkarak peyzaj nerelerde kullanılır? Sorusuna cevap aradığımızda, doğal yeşil alanlar oluşturmak için kullanıldığı kesinlik kazanır. Peyzajın tanımında her ne kadar bir yerin doğal görünümünden bahsedilse de, bu bazı çalışmalarla da oluşturulabilir. İşte burada peyzaj çalışmalarından bahsedilebilir.

Doğal görünümlü yeşil alanlar incelendiğinde ise, ormanlar, parklar, bahçeler, bir sokağın, bir caddenin yeşil parkurlarının doğal görünümlü yeşil alanlar olduğu görülebilir. Ormanlar, su havzaları, peyzaj çalışmalarının kullanıldığı alanlar olabileceği gibi, beton yığınları arasına sıkışmış parklar, bahçelerde peyzaj kullanım alanları arasında olabilir.

Peyzaj kamusal alanlarda, özel alanlarda kullanılabilir. Her ne kadar kullanılan araçlarda farklılıklar görülse de, amaç görsellik oluşturmak ve proje dışında kalan diğer unsurlarla uyumluluk sağlamaktır.

Peyzaj Neden Kullanılır?

Peyzaj çalışmalarının ilk defa ne zaman yapıldığı hakkında kesin bir bilgi yer almasa da, bazı yerleşim yerlerinde, hatta bazı özel mülklerde bu tür çalışmaların örneklerine rastlanabilir. Bu gibi çalışmalar genellikle zenginliğin, otoritenin simgesi olarak kullanılmıştır.

Her ne kadar tarihte kültürel amaçlı peyzaj çalışmalarına rastlansa da, bu tür çalışmalar oldukça sınırlıdır. Kentsel yaşamın bazı olumsuzlukları, artık bu türden çalışmaları zorunlu hale getirmiştir. Yani günümüzde birçok alanda uygulanan peyzaj çalışmalarının birçoğu, olumsuz kent yaşamının etkilerini azalmak için zorunluluk halini almıştır.

İlginizi Çekebilir:  Peyzaj Nedir? Bilmeniz Gerekenler

Bunu paralel olarak özel mülklerin bahçelerinde de sıklıkla peyzaj çalışmaları yapılmaya başlandı. Eskiden kırsal yaşamın zorluklarından kaçarak şehirlerde yaşamaya başlayan insanlar, artık kent yaşamı içerisinde doğal yaşam alanları arayışına girmişlerdir. Bu gibi çalışmalar kültürel gelişmenin bir sonucunda yaygınlaşmıştır.

Peyzaj Nasıl Kullanılır?

peyzaj nerelerde kullanılır?: Peyzaj bir kent planı içerisinde yer aldığında, şehrin güzelliklerinin ortaya çıkartılması, çirkinliklerinin örtülmesi için kullanılır. Bunun nasıl kullanılacağı ise, hiçbir kaynakta açıkça belirtilmez.

Çünkü çoğunlukla bu türden çalışmalar yaratıcı ve özgün çalışmalardır. Bu nedenle bu yönde kariyer yapmak isteyen kişilerin, yaratıcı yönlerinin olması gerekir. Peyzaj nerelerde kullanılır? Sorusuna cevap verilecek olursa, genellikle ağaçlar, bitkiler, çiçekler, çimler, banklar, yer kaplamaları ilk akla gelen unsurlardır.

peyzaj nerelerde kullanılır? Ancak bu unsurların etkili bir şekilde kullanılması için;

  • İklim koşullarına uygun ağaç türlerinin seçilmesi,
  • Her mevsim yeşil kalan bazı ağaç türlerine yer verilmesi,
  • Mevsimine göre çiçek ekimlerinin yapılması,
  • Bazı bölümlerin çalı türü bitki örtüsü ile ayrılması,
  • Hava koşullarına dayanıklı taş kaplamaların kullanılması,
  • Gerekli aydınlatmanın sağlanması,

Gibi koşulların oluşması gerekir. Peyzaj çalışmaları çevresel koşullardan büyük oranda etkilenir. Bunun için şehir peyzajı çalışmalarının, şehir planlamaları ile birlikte tasarlanması gerekir.

Peyzaj Nerelerde Kullanılır?
Peyzaj Nerelerde Kullanılır?

Peyzaj Ne Zaman Kullanılır?

Peyzaj çalışmalarının ne zaman gerçekleştirileceği konusu, uygulama alanlarına göre farklık gösterir. Hızla büyüme gerçekleştiren bir şehir, park, bahçe, hatta bir kent ormanına ihtiyaç duyabilir. Hatta bu kent ormanı içerisinde bazı mesire yerlerine de ihtiyaç olabilir.

Bu tamamen insan ihtiyaçlarına göre belirlenir. Bazen peyzaj çalışmalarının bir kültürel etkinliğin parçası olması da muhtemeldir. Son zamanlarda yeni keşiflere imza atan bir şehrin, yeterince turist çekmesi için, bazı düzenlemeler yapması gerekir. Bu da etkili bir şeklide peyzaj çalışmasının sonucu olabilir.

İlginizi Çekebilir:  Bahçe Taş Duvarları İçin Kullanabileceğiniz Ürünler

Peyzaj çalışmalarına duyulan ihtiyacı, sadece kamusal alanlarla sınırlandırmamak gerekir. Bahçeniz canlılığını yitirmişse, bazı eklentilere ihtiyaç duyuyorsa, peyzaj çalışmasının zamanı gelmiş demektir. Bahçenizde bazı bitki türlerine yer açmanız, toprak zeminin düzenlenmesi, çocuk oyun alanları oluşturulması, hatta küçük bir süs havuzu bir peyzaj çalışmasına konu olabilir.

Peyzaj Planlaması Nedir?

Öncelikle peyzaj çalışmalarının planlanması için, bir amacın olması gerekir. Ya estetikten yoksun, ya da zamana yenik düşmüş ve ihtiyacı artık karşılayamayan alanlar için bu türden planlamalar yapılabilir.

peyzaj nerelerde kullanılır? Bu tür planlamalarda iş verimliliğinin arttırılması için, mümkün olduğu kadar doğal kaynakların kullanılması gerekir. Uygulama alanında bulunan doğal kayaçlar, mevcut bitki örtüsü, hatta kazı çalışmaları sırasında çıkan bazı taşlar.

Birçok konuda verimliliği arttıracaktır. Peyzaj çalışmaları her ne kadar yeşil bitki örtüsünden sıklıkla faydalansa da, toprağın yapısından, suyun akışına kadar birçok unsurları da projeye dahil edebilir. Bir şehrin kültürel kimliğini öne çıkartmak istiyorsanız, oluşturduğunuz yeşil alan içerisinde bazı kültürel objelere de yer vermek zorundasınız.

Peyzaj Nerelerde kullanılır? Doğal Peyzaj

Bazen doğa kendisini öyle bir şekillendirir ki, hiçbir çalışmaya ihtiyaç duymadan insanlarda hayranlık uyandırır. Bu gibi oluşumları insanlara göstermek için ufak bir dokunuş yeterli olur. Aslında bu ufak dokunuşlarda bir peyzaj çalışmasının ürünüdür. Bunun için doğal ortamda bazı patikalar oluşturmak, manzarayı kuş bakışı gösterecek teraslar oluşturmak yeterli olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir