Peyzaj tasarımları yapmak için peyzaj bitkileri hangileridir? Araştırılması ve doğru bitkilerin kullanılması gerekir. Böylelikle park, bahçe veya diğer alanların peyzaj çalışmaları başarılı şekilde yapılır. Özellikle dayanıklılık, hoş görüntü ve mevsime uygunluk gibi detaylar öğrenilerek kullanılan bitkiler sayesinde insanların memnun kalacakları düzenlenmenin yapılması sağlanır.
Peyzaj Bitkisi Ne Demek?
Park ya da bahçe gibi alanlarda yapılan peyzaj çalışmalarında kullanılan bitkiler peyzaj bitkisi ismini alır. Bu bitkilerin ortak özellikleri dış mekanın zarif bir görünüme sahip olmasıdır. Bunun dışında düzenlenen alanlara doğal his verilmesine yardımcı olur. Özellikle uzun ömürlü bitkiler tercih edildiğinde peyzaj çalışmasının kalıcı olmasına yardımcı olur.
Peyzaj Çalışmalarında Kullanılan Bitkiler Nelerdir?
Peyzaj çalışmalarında kullanılan bitkiler kendi içlerinde kategorilere ayrılmıştır. Böylelikle çalışma yapacak mimar ve elemanlarının doğru ürünü seçmesi mümkün olur. Bunun dışında kendi peyzajını yapmak isteyen bireyler tarafından da kolayca ayırt edilerek kullanılabilirler.
Peyzaj çalışmalarında kullanılan bitkiler şunlardır;
- Çiçekler
- Ağaçlar
- Çimler
- Tırmanıcı bitkiler
- Çalılıklar
- Yıllık bitkiler
- Yer örtücü bitkiler
Bitkilerin seçimi yapılmadan önce peyzaj çalışmasının yapılacağı alanının toprak yapısı incelenmelidir. Böylelikle bitkinin gelişip büyüyebileceği özelliğe sahip olup olmadığı anlaşılır. Bu sayede peyzaj çalışmasının başarılı sonuçlar vermesi mümkün olur.
Çiçekler
Peyzaj çalışmalarında en fazla görülen bitkileri çiçekler oluşturur. Rengarenk yapıları ve etkileyici görünüşleri sayesinde kullanıldıkları alanların dikkat çekmesine yardımcı olurlar. Kullanım şekilleri ise şerit veya küme olarak görülür.
Çiçekler genel olarak mevsimine göre dikilerek peyzaj çalışmalarında kullanılırlar. En yaygın kullanılan çiçek türleri ise lale, gül, hanımeli, kadife çiçeği, menekşe ve ortanca çiçekleridir.
Ağaçlar
Peyzaj çalışmalarında en fazla görülen ikinci bitki grubu ağaçlardır. Ağaçlar özellikle uzun süreli çalışmalar için tercih edilirler. Kullanıldıkları alanlarda hoş görünüm yanı sıra insanlar için gölgelik oluşturmaya da yardımcı olurlar. Bunun dışında güneşi ve rüzgarı engelleme özellikleri vardır.
Ağaçlar mekanların büyüklüğüne bağlı olarak dikilirler. Peyzaj çalışmalarında en çok çam, meşe, çınar ve servi ağaçlarıdır. Bu ağaçların boyları ise maksimum 15 metreye kadar olur.
Çimler
Peyzaj bitkilerinin üçüncü grubunu çimler oluşturur. Çimler zeminin doldurulmasına yardımcı olurlar. Böylelikle bahçe veya park gibi alanlarda sert zeminin olma durumunu ortadan kaldırırlar. Ayrıca yeşil görüntünün oluşmasına yardımcı olurlar.
Tırmanıcı Bitkiler
Peyzaj çalışmalarında tırmanıcı bitkilerden yararlanılır. Bu bitkiler desteğe ihtiyaç duyarak tırmanan ya da yukarıya uzanan bitkilerdir. Bu bitkiler için duvar, ağaç veya direklere sarılırlar.
Peyzaj için tercih edilen tırmanıcı bitkileri ise asma, sarmaşık, mor salkım, hanımeli ve çarkıfelek çiçeği gibi bitkiler oluşturur.
Yıllık Bitkiler
Peyzajda yıllık bitkilerden yararlanılması mümkündür. Bu bitkiler tek yıllık veya çok yıllık olarak iki gruba ayrılırlar. Tek yıllık bitkiler gelişimini 1 yıl içerisinde tamamlayarak kullanılmaz hale gelirler. Çok yıllık bitkiler ise düzenleme yapılan park ya da bahçede uzun yıllar kalırlar.
Tek yıllık bitkiler arasında şakayık, begonya, hüsnüyusuf, karanfil, şebboy ve aslanağzı isimli bitkilerdir. Bu bitkiler 1 yılı doldurduğunda peyzajı oluşturmayı bırakırlar.
Çok yıllık bitkiler arasında meyve ve çiçekler ön plana çıkar. Meyve ağaçları dikildiklerinde uzun yıllar meyve vererek peyzaja katkı sağlarlar. Meyve ağaçları dışında kalan çok yıllık bitkiler ise lavanta, şimşir, kamelya, gardenya, gül ve biberiyedir.
Yer Örtücü Bitkiler
Peyzajın yoğun bitki örtüsü görünümünde olmasını sağlayan bitkilere yer örtücü bitki ismi verilir. Bu bitkiler kullanıldıkları alana yayılarak yeşil görünüm sağlarlar. Ayrıca çiçek türlerinde tercih edildiklerinde rengarenk görünüme yardımcı olurlar.
Peyzaj için tercih edilebilecek yer örtücü bitkiler şunlardır; Sedum, fare kulağı, Cezayir menekşesi, beş parmak otu, ipek çiçeği, mine çiçeği, horoz ayağı, çuha çiçeği ve çim zambağı gibi bitkilerdir.